EZTIAREN EZAUGARRIAK

Eztia gastronomiaren elikagai aberatsenetakotzat hartzen da antzinatik. Bere konposizioagatik, osasunerako propietate onuragarri handiak dituen elikagaia da. Eztia erleek ekoizten dute beraiek ekoizten duten substantzia bat eta loreen polena erabiliz. Nektar hau elikagai ona da, garrantzitsuenetakoa eta aldizka kontsumitzen dena, osasuna zaintzeko modu bikaina eta naturala maila ezberdinetan.

ONURAK

  • Nutrizio propietate handiak ditu. Besteak beste, eztiak funtsezko mantenugaiak ditu, hala nola, zinka, kaltzioa, burdina, magnesioa, potasioa, fosforoa. B, C, D eta E taldeetako bitaminez gain aminoazido esentzialak ditu.
  • Eztia bakterioen aurkakoa da. Bere osagaien artean bakterioen aurkako boterea duten substantzia batzuk daude. Hori dela eta, eztia oso eraginkorra da aknea eta larruazaleko beste arazo batzuk tratatzeko.
  • Antioxidatzailea da. Zahartze zelularra prebenitzeko, ezinbestekoa da antioxidatzaileetan aberatsak diren elikagaiak kontsumitzea, eztia adibidez. Mantenugai hauek bihotzeko gaixotasunak saihesten dituzte eta sistema immunologikoa indartzen laguntzen dute. Gainera, antiinflamatorioa da, gaixotasun autoimmuneak dituzten pertsonentzako ezinbesteko elikagaia.
  • Oso hidratatzailea. Eztiak indar hidratatzaile handia du, barrutik zein kanpotik mesede egiten diguna. Oso lehor eta deshidratatuta daudenean ilean edo azalean zuzenean aplikatzen da, oso erremedio eraginkorra da.
  • Proteina eta funtsezko gantz-azidoen iturria. Aminoazidoak gorputzak bere kabuz sintetizatu ezin dituenak dira. Hori dela eta, ezinbestekoa da dietan funtsezko gantz-azidoak dituzten elikagaiak sartzea. Eztiarekin gertatzen den bezala, proteina iturri bikaina baita.
  • Eztularen eta eztarriko minaren tratamenduaren aurka. Eztiak infekzio birikoek eragindako eztul-erasoak leuntzen laguntzen du. Gainera, bakterioen aurkako ahalmenari esker, eztiak eztarriko mina sendatzen eta infekzioak saihesten laguntzen du.
  • Beste onura batzuk: kolesterol-maila kontrolatzen laguntzen du, memoria hobetzen du, loa, nerbioak lasaitzen ditu, digestioa hobetzen du eta urdaila babesten du.